Herdenkingen 1830
Onder voorbehoud (*), vindt de zaterdag, dag voor de 4e zondag van september, (23september 2023, 15 U) de jaarlijkse herdenking van de Gevechten van september 1830, voor de onafhankelijkheid van ons land, plaats op het Martelaarsplein te Brussel. Deze dag is een schitterende gelegenheid voor de Belgen en de Brusselaars in het bijzonder, om een bijzondere plaats van onze geschiedenis te herontdekken.
Herinnering
Deze gebeurtenis herinnert ons aan deze befaamde dagen van september 1830, toen Vrijwilligers, afkomstig uit heel België in Brussel bijeenkwamen, om het Nederlandse leger uit de hoofdstad te verdrijven. Bij het begin van de revolutie en tussen 23 en 27 september 1830, heeft men meer dan 1300 gewonden en 467 doden moeten tellen. Het zijn deze soldaten, voor de onafhankelijkheid van ons land gestorven, die vandaag in de crypte van het Martelaarsplein rusten.
De revolutie van 1830 schudde een politiek juk af dat ons in 1815 door het Congres van Wenen werd opgelegd maar dat voor ons volk niet paste: het verdiende om zelf de teugels van zijn lot in de hand te nemen.
Een beschermde plaats
Het Martelaarsplein – plaats van deze herdenking – die in 1776 wordt gebouwd, is vandaag een beschermde plaats. Van neoklassieke stijl, zou zijn volledige renovatie in een nabije toekomst beëindigd moeten worden. Het werd door de architect Claude Fisco getekend en op de ruïnes van een oude wasserij gebouwd. Oorspronkelijk genoemd het Sint-Michielsplein, werd het later als Martelaarsplein herdoopt.
De herdenking
De plechtigheid wordt in samenwerking door de Stad Brussel en de VZW Pro Belgica georganiseerd. In hoge aanwezigheid van vertegenwoordigers van de federale regering, van de gouverneur van de provincie, autoriteiten van de Stad en vaderlandslievende verenigingen, vindt de plechtigheid plaats op dit plein om 11 uur. Zij wordt door de muziek van de Gidsen of de Zeemacht en de politie van Brussel opgeluisterd.
Medeburgers, toeristen of nieuwsgierigen zijn welkom.
Huldekransen worden aan de voet van het monument Patria neergelegd. De vaandeldragers van vaderlandslievende verenigingen zijn in aantal aanwezig en ook “de Vrijwilligers van Brussel 1830″ in kostuums en bewapening van dit tijdperk. Een stoet zet zich daarna in beweging tot de Grote Markt. De ochtend wordt afgesloten door de Brabançonne gevolgd door het afvuren van geweren met los kruit, door de “Vrijwilligers van Brussel 1830″.